divendres, 25 de juny del 2010

Alta Arieja: Pic Ròi de Basies (país de Tarascó-Vic de Sòç)

L'altre 'cara' del Pirineu és verda, breu, de nuclis dispersos i carreteres 'petites', d'herba llarga, valls denses i alçades diàfanes.

Sant Joan; agafem el cotxe i anem a dormir una mica enllà del Port de Lers, on la carretera travessa l'indret anomenat Coumebière.
El pas d'una colla de senglars ens saluda el dia abans d'esmorzar.

Comencem a caminar seguint el Gr10, que deixem de seguida per prendre un corriol a la dreta que mena a l'estany de Labant i passa per les antigues mines de l'Argenteria, ara només uns petits forats amb un munt de material de depòsit.

El corriol que seguim, senyalitzat amb marques grogues, travessa un petit bosc fins atenyer la carena, la qual segueix en direcció est, abandonant-la lentament fins el coll que separa els pics de Cabanatous i des Planes.

 Massis del Montvalier des de l'esmentat coll.

Canviem de vessant i divisem ja la conca dels estanys de Basies i tota la vall glacial que a partir d'ara remuntarem quasi per la carena.

Pic Roi de Basies a la imatge esquerra (és el del fons a la dreta); els companys al cim del Planes.

Ascendim l'herbós Pic des Planes i continuem per l'ample carena vers els cims de Comala, que cau a pic cap a ponent, formant una paret farcida de canals i esperons (s'haurà de provar el proper hivern).


Al vessant de Basies el paisatge comença a ser rocós i apareixen importants clapes de neu; es nota que antigament era una glacera.

El Montvalier no deixa d'atreure la mirada en cap moment; els estimballs de la seva cara est i el corredor Faustin son irresistibles.

Flanquejem els cims del Comala (al fons) per les pales de neu de la seva cara est, i arribem al suau llom que ens portarà al Pic Roi de Basies.

Assolim el cim i tenim una vista increïble de la cara nord del massis de la Pica d'Estats, amb tota la vall de l'Artiga a sota. Com es veu ho queda força neu. S'identifiquen clarament el Montcalm, la Pica i el Sotllo.

Vall de l'Artiga al sud del Roi de Basies, amb el massis de la Pica; a llevant la carena que tanca el circ encapçalat pel Roi de Basies.

Desfem el camí enrera, però de baixada ens enfilem als dos primers cims del Comala, en sentit descendent, i observem des de dalt les canals que cauen a plom cap a lestany de Garbet.

 
Arribats al coll entre el Planes i el Cabanatous (per on hem pujat), flanquejem aquest últim per l'est i anem a buscar el Gr10 que puja dels estanys de Basies. Segim el sender en direcció nordoest, passant per l'estany d'Alate, fins el port de Saleix, on s'inicia un llarg descens per les amples marrades que descriu el camí, evitant gairebé tota pendent perceptible.



Mapa del recorregut sobre la base del IGN.