diumenge, 21 de març del 2010

El boig de la ciutat

Un altre nom ben rimbombant per un itinerari de glaç, que a un parell de 'bojos de ciutat' s'ens acut de fer amb temperatures mínimes positives.

Resultat: un itinerari de roca mediocre i descomposta amb clapes de neu i alguna de glaç, poc interessant i gens lògic en aquestes condicions.
L'itinerari que triem és 'El boig de la ciutat' a la cara nordoest del Gra de Fajol Petit.

Ens trobem després d'una setmana de temperatures en alça i la passada nit no ha glaçat. La fusió ha estat molt important i degut a la manca de fred no s'ha format glaç.
L'itinerari comença superant la paret oest del pic per una canaleta on en condicions hivernals de debò s'hi forma una cascada de 80º; nosaltres ens trobem un coixí de neu fonda a la base i un torrent de roca mig descomposta a la resta.

Superat el mur el terreny tomba i trobem petits trams de glaç fins l'aresta, on canviem de vessant i pasem a la cara nord. El sol toca just a l'aresta, i alguna clapa de neu més endurida que a baix ens fa més còmode la progressió fins la carena.

Gra de Fajol Petit i descens a la vista del Gra de Fajol Gran, amb la seva canal Central on moments després som testimonis d'un desastre.

Vista de l'allau que provoca la caiguda de dos muntanyencs que sembla ser que han triat la canal Central com a itinerari de descens del Gra de Fajol Gran, a migdia, després de que la canal rebi sol gairebé durant tot el matí i en un dia en que no hi ha hagut regel nocturn...
 Després de sentir soroll i alguns crits veig com l'allau arrossega dues persones, que sembla ser que han caigut des de dalt. Ens afanyen a donar avís però els bombers ja han estat cridats. Mitja hora després arriben 3 helicòpters i diverses ambulàncies que rescaten i atenen els accidentats: un de lleu i un de greu traslladat a l'hospital.

Hores després encara hi ha gent acabant unes seques i malmeses canals.
Els nostres companys han fet la canal de la Variant (la més marcada al centre-esquerra de la imatge). La que presenta millors condicions com és habitual és l'Estreta.

1 comentari:

Jaumegrimp ha dit...

Està fotut això de l'Alpinisme darrerament Sergi! o hi ha massa neu o massa poca o es fon...atenció amb aquests constants canvis de temperatura...però, potser la cosa ha camviat, però al migdia ja s'hauria d'haber deixat les zones exposades no? la gent ja no es lleva d'hora?
el meu concepte, après de fa anys és que quan el sol escalfa ja un ha de ser fora de zones de perill...