diumenge, 13 de gener del 2013

Neu negra a l'Arieja

Dissabte 12 de gener del 2013

... i és que poca cendra i molt vent tenyeixen fàcilment la neu, que també és poca i acumulada en fondalades.




El desastrós incendi que aquest estiu va cremar la muntanya a ponent de l'Hospitalet, fins al pic de Maurès i el Cap d'Acaugnes, va estar una setmana cremant sobre relativament poques hectàrees de terreny, la qual cosa indica que sense dubte va afectar la torba sota l'herba, molt seca aquest estiu passat.
El paisatge és dessolador i amb neu ofereix un aspecte dantesc, barrejant-se cendra, neu bruta i branques de ginebrons carbonitzades.



Afortunadament per a nosaltres no tot el recorregut que fem ha estat afectat pel foc, però si per una manca de neu considerable.
Des de l'altre banda de la carretera l'obaga manté la neu fins al fons de la vall, dura i força trepitjada, però encara mitjanament esquiable. A les solanes hi ha hagut fusió i a les carenes i crestes vent, o sigui que avui els esquís es queden al cotxe i fem costat als companys, que van a peu.

Sobre la cota 2000, a la represa d'aigües, la neu torna a apareixer amb continuïtat i acumulacions del vent. Des d'aquí fins al cim de la Tossa de Pedourres s'hi pot esquiar, tan en ascens com en descens, però el porteig i el descens de l'entorn del tub de la central elèctrica fan que no ens arrepentim de la decisió presa. 
Avui gaudirem del paisatge i la companyia.


Pala d'ascens a la Tossa de Pedourres i Portella de Sisca al fons; gens de neu a la carena del Nerassol. El pic de la Regalessia (o Regalecio), baix però punxegut, suggereix dedicar-li una sortida. 

 Vall de Bessines. Pic d'Auriol a l'esquerra i Pugpedrós de Lanós i Coma d'Or a la dreta.

Pic d'Alba a l'esquerra i Rulhe a la dreta, terreny de crestes. 

Geogràficament i orogràfica s'oposen els suaus perfils del coll de Pimorent i la Tossa d'Alp al fons. Observeu els escadusserament innivats Fontfreda, Valletes, Vinyola, Font Negra...

Muntanya de Taba, lluny al nord, que encara manté força neu. El Soularac a la dreta i el Saint Barthelemy a continuació.

Desfem camí i marxem plens d'idees, amb moltes muntanyes i valls per recorrer en aquesta zona tan propera i laboriosament accessible segons la tria.  Mentre som al cotxe el temps comença a canviar; esperem neu...