dijous, 13 d’agost del 2009

Vall de Toran: Sèrra Nauta

L'endemà d'haver explorat la carena que tanca pel sud la vall, tinc ganes de pujar a la carena que la tanca pel nord, i veure des de dalt la regió veïna del Couserans.

Comento al guarda del refugi d'Era Honeria que m'agradaria arribar-me al port d'Arbe, i em suggereix que des d'allà puji el cim de Sèrra Nauta (o era Horqueta), que des del port ja 'només' suposa 250 m de desnivell més. Aquest dia en total faré quasi 2000 m de desnivell.

A les 8 del matí surto del refugi i agafo el gr 211 cap a Es Grauers, coma herbada al fons de la vall tancada pels pendents i cingles que l'envolten. Abans del pont del mateix nom, deixo el gr i ascendeixo seguint alguna fita cap al'est, entrant a la solitària Coma d'Arbe.
Hi ha autèntics jardins naturals.


Assolits els 2000 m la coma forma una mena de feixa que es va alçant sobre l'estany Long de Liat fins a la vertical del Port d'Arbe. Una mica més a l'est, hi ha fites i pals amb pintura groga que assenyalen l'itinerari procedent dels estanys de Liat que es dirigeix a l'esmentat port.

Superat l'últim desnivell de la herbada pujada, apareix en primer lloc un dels Estanhets deth Port d'Arbe, preciós en ple port. El vorejo per la dreta hidrogràfica i arribo al port pròpiament.
Carenejant per herba al principi i per tartera després arribo al planer i ample cim del Sèrra Nauta, que cau en picat per la cara nord cap al Couserans.

Sarrahera, Molieres, Malh des Pois (Forcanada), Margalida ... massís de La Maladeta


Les vistes des d'aquesta carena son impresionants.




Baixo del cim desfent el camí i sota el port continuo avall fins l'Estanh Long de Liat, el qual vorejo per l'oest. Aquesta zona lacustre forma un altiplà a cavall de la vall de Toran i de la vall d'Unhòla (amb Bagergue a l'entrada), bastant malmès per les antigues mines i els telefèrics que baixaven el material al llarg de tota la vall de Toran.

Estanh Long de Liat amb el Mauberme al fons.

Des de l'estany ascendeixo al sud cap a les antigues cases de les mines, seguint un itinerari senyalitzat, fins a creuar-me amb el gr211. El prenc cap a l'oest i baixo per l'ample i còmode camí que fent grans zigazagues baixa per la encaixonada vall de Güerri fins Es Grauèrs, on l'he deixat el pujar.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

la mare que et va parir, escric el missatge de l'arièja i em trobo que has estat a canejan aquests dies, quina planxa i quines dents més llargues!!!!!! t'animes a fer la via dels pastors al crabèra????

Apa, siau, ja m'ho miraré més detingudament una altra hora.

PD: La foto que poses el sarrahèra no ho és, crec que al cim que et refereixes és el tuc de feixant.

Oi

Sergi ha dit...

Celebro que t'agradin aquestes excursions.
Això és le Pirineu autèntic!
Ja caurà, ja, la zona de Cràbera, tan la roca a l'estiu com les canals a l'hivern.
El Sarrahèra, vols dir que no és el més baixet de l'esquerra de la foto? El que sobresurt ja m'ho pensava que era el Feixan però no ho tenia clar.

Anònim ha dit...

Ei! que he estat a fora uns dies. A veure que m'has fet tornar a mirar la foto.

El Sarrahèra no ho pot ser perquè és a l'altra banda del túnel, i no a tocar, i a la foto només hi surt la part oest a partir del túnel. A part, per desgràcia me l'he mirat tantes vegades el sarrahèra (encara no l'he pogut pujar). Aquest cim des del nord el tinc claríssim, i a la foto no hi és (precisament fa una setmana vaig ser molt a la vora pel nord des d'escunhau). Cims que veig d'esquerra a dreta, Russell, Forcanada a sota, Molières, Gerbosa, llavors després d'un bon tros el Feixant i el de la Tallada (que t'haig d'explicar de les canals...) Al final al davant no el sé reconèixer perquè no hi he estat, segurament el del port de vielha o algun proper. El més baixet al fons que dius està unit al cordal de la tallada per un collet, i el sarrahèra és molt lluny de la vall de molières, és algun cim secundari que mirant el mapa podràs identificar ràpidament a l'est de la tallada.

QUIN ROTLLO que t'he fotut, si hi penso t'enviaré una foto del sarrahèra des del nord, i així ho veuràs claríssim, té una forma que difícilment la confondràs amb altres cims un cop identificada.

Siau

Anònim ha dit...

perdona, m'acabo de llevar!!!! els cims que et dic són començant a la dreta i acabant a l'esquerra!!!!!

quina empanamenta, vaig a fer un mos.