dimarts, 6 de setembre del 2011

Pics dels Estanys Forcats des de Soucelm

Tristaina, Creusans, Canalbona o Pica d'Estats, son noms ben coneguts que evoquen uns paisatges molt familiars al vessant sud del Pirineu, però que atansant-s'hi des del nord prenen un caire diferent.

 Orris de Carla.

Soucelm és un lloc que pel seu fàcil accés és ben ple de gent, autocaravanes i tendes de campanya, paradís de pescadors i de muntanyencs que fan la Pica pels seus vessants més drets, Riufred o Roumazet.

Aiguamolls al riu de Soucelm.

L'itinerari d'accés als Pics dels Estanys Forcats pels estanys de Creusans queda al marge de tota aquesta munió de gent. Els esmentats estanys son massa petits per pujar-hi a pescar, i el sender transitat pels excursionistes marxa cap al Port de Creusans, camí d'Andorra.
Només les cabres acompanyen en aquesta excursió.

Estany de Creusans


Així doncs, passat l'antic i derruït Orri de Crausans, prop d'una cabana pastoral que hi ha entre l'estany de Creusans i un petit estanyol sense nom, el camí passa a ser un corriol que s'endevina entre l'herbei i que costa de seguir sobre les tarteres, i que desapareix totalment quan arriba a l'estany de la cota 2594, just sota el pic.


La pica d'Estats vista des del llom sobre l'estany de Creusans.


Desde l'estany l'ascensió és feixuga, per terreny molt inclinat, amb trams d'herba i trams de tartera bastant terrosa i inestable. S'ateny de cara el petit Forcat (esmentat així en alguna ressenya), que correspon a la cota 2820, situat al sud del cim principal.

Descendint per la carena s'arriba a un coll, i la carena es converteix en cresta, fàcil i amb bona roca, arribant al rocós cim dels Estanys Forcats, cota 2859. 

Des del cim es divisen els inmaculats paisatges de l'Arieja, nets d'elements extranys distints dels hidroelèctrics, que ja pesen, però no tan com l'invasió d'agents antròpics de les valls d'Andorra. 
L'estació d'Ordino es presenta al sud com el càncer andorrà, la metàstasi del qual hem d'evitar a tota costa, sobretot a Catalunya i encara més urgentment a Aragó.  
Estanys Forcats dels del pic del mateix nom.


 
Novament la Pica d'Estats, ara amb Soucelm als seus peus, i l'embut que forma el torrent de Riufred.



3 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Raconades oblidades injustament, el paisatge i les fotos de deu!

en Girbén ha dit...

Com que la tenia ben a mà, ara em mirava el traç d'aquesta bella excursió en una panoràmica presa a la cresta del Cataperdís. Tens raó, quan dius del contrast entre vessants, de com rere les malmeses comes andorranes s'amaga un món esquerp.
No retoles la darrera foto... Suposo que deuen ser les nords del Racofred i del Medacorba; uns fantàstics objectius -i ja ni t'explico amb la severitat de l'hivern- que també em quedaran pendents.

Sergi ha dit...

No ho son pas, Jordi, les nord que dius. No es veuen des de Soucelm.
Son els contraforts del Romaset i la Pica Roja; els cims, tots, queden ocults vall amunt.
La severitat hivernal d'aquests indrets només l'he divisat des del cim del Lavans; encara no m'he atrevit a llançar-me per aquestes cares.